Hoeve de Witte Klaver
Uitweg 3
1561 GB Krommenie
Gemeentelijk monument
De boerderij heeft architectonische waarde vanwege de combinatie van volledige stolp en onvolledige stolp, waarbij bij beide stolpen het gesloten karakter van gevels en kap (van het bedrijfsgedeelte) behouden is. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als tastbaar overblijfsel van het agrarisch verleden van Krommenie. De stolp is tevens een zeer streekeigen boerderijtype.De Boerderij heeft situationele waarde vanwege de ligging aan de dijk en dijksloot, die een verbinding vormt tussen Krommenie en Krommeniedijk. De Noord-Hollandse stolp en de onvolledige stolp vormen een mooi ensemble.Het object is gaaf en herkenbaar in hoofdvorm en grotendeels in materialisering en detaillering. De oorspronkelijke functie is tevens goed herkenbaar en afleesbaar. De combinatie van een volledige stolp en onvolledige stolp is zeldzaam. De fysieke kwaliteit van de boerderij lijkt goed.
Kadastrale kaart
De boerderij staat aan de Uitweg. Dit is een dijk met dijksloot die de verbinding vormt tussen Krommenie en Krommeniedijk. De Uitweg gaf “weg uit” Krommenie en Krommeniedijk. De dijk is mogelijk laat-Middeleeuws en vormt met Vlietsend, de Zuider- en Noorderhoofdstraat en Vlusch de oorspronkelijke as van Krommenie. Deze weg / dijk maakt deel uit van de oorspronkelijke lintstructuur van de Zaanstreek.
Op de minuutplan van 1810 is nog geen bebouwing zichtbaar op het perceel waar nu de twee stolpen staan. De stolpen dateren daarom in ieder geval van na 1810.
Volgens boerderijenstichtring Noord-Holland zou de boerderij gebouwd zijn rond 1870-1890. Echter andere bronnen beweren dat de boerderij dateert rond 1900-1925.
In 1938 is een boeihuis bij de boerderij gebouwd in opdracht van dhr. E. Kaars Sijpesteijn. Tevens liet hij in 1948 de brug vernieuwen en de boerderij werd in 1961 gedeeltelijk vernieuwd. De westmuur werd vernieuwd, maar ook het dak werd gerepareerd en deels vernieuwd. Dit gold ook voor de goten, deuren en het vloerhout van de zolder.
Dhr. E. Kaars Sijpesteijn was een belangrijk industrieel in Krommenie. De familie was groot geworden in de zeildoekindustrie en later in de linoleumindustrie. Ook had de familie belangen in de olie-industrie en bezaten zij oliefabriek “de Vrede”. Voornamelijk werd lijnolie gemaakt voor het produceren van de Linoleum. De familie had aandelen in de oliefabriek Crok & Laan en E. Kaars Sijpesteijn was commissaris bij het oliebedrijf Crok & Laan.
Boerderij ´Hoeve De Witte Klaver´ bestaande uit twee naast elkaar geplaatste stolpen. De linker stolp is een volledige stolp opgetrokken in baksteen. De rechter stolp is een onvolledige stolp deels hout en deels baksteen. Het ensemble staat aan de dijk en de dijksloot. Beide stolpen bestaan uit één bouwlaag onder een met oud-Hollandse pannen gedekt piramide dak.
Linkerstolp
De voorgevel is wit geschilderd en heeft een donker geschilderde gootlijst. In de het midden van de gevel bevindt zich de toegang bestaande uit een enkele deur met bovenlicht.
De rechter zijgevel is eveneens wit geschilderd en heeft een donker geschilderde gootlijst. In deze gevel bevinden zich de deeldeuren.
De overige gevels zijn niet zichtbaar vanaf de weg en kunnen daarom niet beschreven worden. Het interieur is niet bezocht en kan daarom niet beschreven worden.
Rechterstolp
De voorgevel bestaat grotendeels uit donkere liggende houten delen. Links in de gevel zijn de deeldeuren geplaatst. De eerste bouwlaag rechts is in baksteen opgetrokken.
De rechter zijgevel is opgetrokken in baksteen en in deze gevel is een stalvenster zichtbaar.
Bronvermelding:
Gemeente Zaanstad
Historisch genootschap Crommenie