Krommeniedijk 188
1562 GT Krommenie
Gemeentelijk monument
In stedenbouwkundig opzicht speelt het pand een beeldbepalende rol in het oorspronkelijke bebouwingslint dat in grote mate het historische karakter van Krommeniedijk bepaalt.
Het pand is van bouwhistorische waarde vanwege haar achttiende-eeuwse kern. De houtbouw is typerend voor de Zaanstreek. Het oorspronkelijke karakter is redelijk gaaf bewaard gebleven in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het vrijstaande, houten woonhuis is gelegen aan de westzijde van de Krommeniedijk en dateert in oorsprong vermoedelijk uit de 18e eeuw.
Het huis is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde haaks op de Krommeniedijk staat. Het bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak, dat is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. De begane grond van de voorgevel bestaat uit rabat delen en bevat links uit het midden een T-vormig ingedeeld schuifvenster. De geveltop is bekleed met verticaal geplaatste, houten delen en bevat een dubbel, openslaand raam. Langs de dakrand loopt een eenvoudige windveer met makelaar.
De linker zijgevel bestaat uit rabat delen. In het midden van het gevelvlak is op de begane grond een T-vormig ingedeeld schuifvenster aangebracht. De goot rust op klossen.
De rechter zijgevel bestaat uit verticaal geplaatste, houten delen en bevat twee 4-ruits vensters. Ook deze goot rust op klossen.
Tegen de achtergevel is op de begane grond in ca. 1984-’86 een stenen aanbouw geplaatst. De geveltop bestaat uit verticaal geplaatste, houten delen en bevat op de zolder een dubbel, openslaand raam.
Het interieur bevat gedeeltelijk nog de hoofddraagconstructie. Onder drie zolderbalken zijn nog staanders met korbelen aanwezig. Het draagstel onder de achtergevel bevindt zich vermoedelijk niet op de oorspronkelijke plek. De schoorsteen tegen de achtergevel is bij de bouw van het achterdeel in 1984-’86 gesloopt, tegelijk met de achtergevel op de begane grondverdieping. In de bedsteden tegen de rechter zijgevel ontbreekt een korbeel. De bedsteden zijn, gezien de moeten op het plafond, vermoedelijk verbreed en verder de kamer in geplaatst.
Op de verdieping is de oude gordingenkap nog gedeeltelijk zichtbaar. Twee spantstellen zijn nog aanwezig.