Het Blauwe End
Padlaan 7
Rijksmonument nummer: 39961
Een monumentaal huis met verdieping en schilddak. De vooruitspringende gevel in het midden heeft een ingang met snijraam in pilasteromlijsting. Erboven een dakkapel met zware kroonlijst op consoles en zijmeanders. Bouwjaar: Laatste kwart zeventiende eeuw.
Dirk Hekelaar was geboren in 1736, en overleden in 1806. Hij trouwde in 1764 met Trijntje van Leijden, geboren in 1742 en overleden in 1787. Waarschijnlijk liet Dirk, van beroep zeildoekfabrikant, het woonhuis ’t Blauwe End bouwen, omstreeks 1780.
Hoe kwam ‘t Blauwe End aan zijn naam?
In het Zaans namen Lexicon staat beschreven: Blauwe land, dat waarschijnlijk lag in de buurt van het Padlaan. Uit Brieven aan Krommenieërs kwam de benodigde verdere informatie.
In 1692 was het land ten noorden van het Padlaan tot aan de Padlaansloot weiland en in handen van twee eigenaars. Van het oostelijke deel tot aan de Vaartdijk (ca 45%) was de eigenaar Piet Jacobsz ’t Hoofd, en het westelijke deel (ca 55 %) was in handen van Jacob Dirksz Blauw. Jacob kwam vermoedelijk uit Westzaan en was gehuwd met Neeltje Jans Gorter. Neeltje had dit land ge-erfd van haar vader.
Dit weiland kreeg waarschijnlijk de benaming Blauwe land (het land van Blauw). Jacob Blauw liet vermoedelijk omstreeks die tijd een huis bouwen op het “end” van het westelijke gedeelte van zijn land, opde plaats waar nu ’t Blauwe End staat.
Het statige herenhuis ’t Blauwe End, oorspronkelijk als enkelvoudig pand gebouwd omstreeks 1780. In 1911 verbouwd tot 2 woningen van de familie Kaars Sijpesteijn.