De Weldragende Kersenboom
Hennepklopper
Ten noorden van de Noordersluis in het verlengde van het Visserspad
Deze molen was gesitueerd ten noorden van de Noordersluis. Op de foto is achter de sluis deels de hennepklopper de Weldragende Kersenboom zichtbaar. Een groep jongens en mannen poseert voor de foto. Onbekend is wie ze zijn en waarom zij bij de sluis bivakkeren. Er is een gerucht dat zij de slopers van de molen zouden zijn, andere bronnen melden dat het een groep hekelaars uit De Rijp is, maar waarschijnlijk is het gewoon een groep arbeiders die in de buurt van de sluis werkzaamheden aan het verrichten zijn.
De Weldragende Kersenboom werd in 1641 gebouwd in opdracht van Jan Christiaensz. Op 4 juni van dat jaar kreeg de molen de windbrief voor hennepklopper.
Negentien jaar functioneerde hij als loonmaler die in opdracht van anderen hennep beukte. Op 22 juli 1702 werd de moelen getroffen door een ramp: het rietdek raakte in brand toen een nabijgelegen molen in vlammen opging. Gelukkig werd de molen, zij het met veel moeite, gered. In 1825 sloten de zeildoekfabrikanten een overeenkomst voor de exploitatie van alle hennepkloppers in Krommenie. Pas op 30 december 1865, na veertig jaar, werd dit contract opgeheven.
Sinds 1865 was de molen eigendom van de bekende firma P.H. Kaars-Sijpesteijn. De molen bleef tot 1885 in bedrijf en werd toen gesloopt. De schuur en de onderbouw bleven staan en dienden als pakhuisruimte. Later werd de schuur verbouwd tot woning. Begin 1972 werd dit molenrestant gesloopt omdat het zwaar vervallen was. Onder de stelling bij de molen hangen een groot aantal bossen verwerkte hennep.
Bron: – 1100 Zaanse Molens door Ron Couwenhoven (ISBN: 9789078381815)
– HGC