Zaanse geschiedenis:
Zaans industrieel erfgoed
Artikelen m.b.t. monumenten van nijverheid, bedrijven en techniek in de Zaanstreek.
Zaansmuseum
Website van het Zaans Museum, te vinden op de Zaanse Schans.
Gemeente archief Zaanstad
Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek, is hier aan het juiste adres. Het gemeentearchief bewaart niet alleen de archieven van de Gemeente Zaanstad en haar voorgangers. Daarnaast is bij het gemeentearchief een grote verzameling historische archieven van particulieren, verenigingen en kerken uit de Zaanstreek te vinden. Samen met de collectie historische foto’s, films, boeken en kranten vormen de archieven hét geheugen van de Zaanstreek.
Alle documenten zijn, op enkele uitzonderingen na, openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief.
Zaanse papiergeschiedenis
Stichting Papiergeschiedenis Zaanstreek, De Hollander.
Een opmerkelijke website over de Zaanse papiergeschiedenis van 1600 tot heden.
Zaans Erfgoed
Website van de Vereniging Zaans Erfgoed.
De Vereniging Zaans Erfgoed staat op de bres voor de herinnering aan het rijke verleden van de Zaanstreek, het oudste industriegebied van Europa.
De Zaansche Molen
Vereniging De Zaansche Molen zorgt ervoor dat de Zaanse molens toekomst hebben en in blakende conditie blijven. Klaar om bezoekers te ontvangen en mensen te laten genieten van de tijdloze vindingrijkheid uit het verleden.
Zaanwiki.
De online encyclopedie van de Zaanstreek.
AWN Zaanstreek-Waterland
De AWN Zaanstreek -Waterland is een afdeling van de AWN, de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. De AWN is opgericht in 1951, de Zaanse afdeling volgde in 1960.
Zij houden zich bezig met het vergroten en verspreiden van kennis over het verleden van Zaanstreek-Waterland en omgeving en de zorg voor archeologisch erfgoed. Hun werk bestaat vooral uit onderzoek, educatie en voorlichting. Als vrijwilligers in de archeologie verrichten zij onderzoek in de Zaanstreek-Waterland en omstreken. Onderzoeksresultaten publiceren zij in het afdelingsblad Grondspoor. Ook organiseren zij activiteiten om het publiek te informeren over het verleden van de streek.
Historische verenigingen:
Historische Vereniging Wormerveer
Website van de Historische Vereniging Wormerveer.
Westzaanse digitale beeldbank
Website van de Beeldbank Westzaan.
Historische Vereniging Zaandam
Website van Historisch Zaandam.
Historische Vereniging Koog Zaandijk
Website van de Historische Vereniging van Koog Zaandijk.
Historisch Genootschap Midden Kennemerland
Website van het Historisch Genootschap van Midden Kennemerland.
Historische Kring Heemskerk
Website van de Historische Vereniging van Heemskerk.
Diverse:
Beeldbank Noord-Holland
De Beeldbank-NH is een initiatief van de archieven en historische verenigingen van Noord-Holland, die prachtig historisch beeldmateriaal over Noord-Holland beheren.
Huis van Hilde, Castricum
Museum Huis van Hilde voor een spannende ontdekkingstocht door de archeologie van Noord-Holland.
Museum Kennemerland
Museum Kennemerland is ondergebracht in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin. Het raadhuis is in de periode 1908-1909 gebouwd naar een ontwerp van de Haarlemse architect Jacob London.
Noord-Hollands Archief
Het Noord-Hollands Archief in Haarlem is het Regionaal Historisch Centrum voor Noord-Holland, Kennemerland en Haarlem. Bij het Noord-Hollands Archief zijn gegevens te vinden over de geschiedenis van de hele provincie, van de regio Kennemerland en van de provinciehoofdstad Haarlem.
Stichting Oer-IJ
Stichting Oer-IJ vraagt aandacht voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van het Oer-IJ gebied. Hier -in de driehoek Zaanstad, Velsen, Alkmaar- stroomde tot aan het begin van de jaartelling een zijtak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. In deze omgeving is nog veel te zien dat herinnert aan de bijzondere ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van dit voormalige getijdenlandschap. Grotere zichtbaarheid, betere beleving en duurzaam beheer zijn de doelstellingen.
De Stichting Oer-IJ is een bewonersinitiatief met een bestuur, vaste adviseurs, een verenigde vergadering als klankbord en verschillende werkgroepen voor de uitwerking van een tiental projecten. Daarnaast zoeken ze actief naar samenwerking met organisaties en stichtingen die zich bezighouden met onderwerpen die direct- of indirect verband houden met hun activiteiten. Met name op het gebied van cultuurhistorie worden samenwerkingscontracten aangegaan
Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS)
Het Zijper Collectie Beheer Systeem wordt gebruikt bij meer dan 200 verschillende beeldbanken.