Het Blauwe End
Padlaan 7
Rijksmonument nummer: 39961
Een monumentaal huis met verdieping en schilddak. De vooruitspringende gevel in het midden heeft een ingang met snijraam in pilasteromlijsting. Erboven een dakkapel met zware kroonlijst op consoles en zijmeanders.
Bouwjaar: Laatste kwart 17e eeuw
Woonhuis Ceres
Zuiderhoofdstraat 65
Rijksmonument nummer: 39963
Grotendeels houten huis met een rijk bewerkt in- en uitgezwenkt voorschot in Lodewijk XVI-stijl o.a. met de emblemen van de koopvaardij en een medaillonkop van Ceres. Ook in de bakstenen pui rijke vensteromlijstingen en een ingangsomlijsting met gesneden kozijn, gesneden deur en een snijraam met landbouw-emblemen. XIXa. Rijk gesneden plafond in de voorkamer. Houten luchthuis met verdieping en tentdak, voorzien van een sierlijke bekroning en een windvaan. (Bron: HGC,Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 1725
Nicolaaskerk / Nederlands Hervormde Kerk
Kerkplein 1
Rijksmonument nummer: 39968
Voorheen Zuiderhoofdstraat 153. Laat-Gothische kerk, al gebouwd in de 14e eeuw, verwoest na een brand tijdens de Tachtigjarige Oorlog en opnieuw gebouwd in 1658. Nu Kerkplein 1. In de middeleeuwen stond hier een katholieke kapel gewijd aan Sint-Nicolaas. De kerk, die 350 jaar bestaat, stond eeuwenlang bekend onder de naam ‘Hervormde Kerk’. In 2006 gingen de hervormden echter samen met de gereformeerden en ontstond de Protestantse Gemeente Krommenie. De oude naam Nicolaaskerk werd toen nieuw leven ingeblazen.|
Bouwjaar: 14e eeuw
Gedeeltelijk houten huis in L-vorm
Zuiderhoofdstraat 137
Rijksmonument nummer: 39966
Houten huis in L-vorm met achtergelegen vrijstaand houten pakhuis op rechthoekig grondplan, dat grenst aan het water. Het huis heeft een houten balustrade met pilasters en rozetten en een puntgevel met topguirlande en een ovaal kussenpaneel boven een gewijzigde pui van baksteen. Links opzij uitgeschulpte windveren. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Bouwjaar: 17e eeuw
Vermaning van de Doopsgezinden
Noorderhoofdstraat 46
Rijksmonument nummer: 39956
De Doopsgezinde Kerk is na de grote brand in Krommenie gebouwd in 1702. Kijkt u ook eens naar de twee bomen voor deze kerk, een linde en kastanjeboom, die daar reeds staan sinds 1816.
Bouwjaar: 1703
Woonhuis met Stolpschuur
Heiligeweg 25
Rijksmonument nummer: 39948
Huis van baksteen met houten topgevels. Inwendig tegelschouw met tegeltableau voorstellend stadhouder Willem III. Voormalig boerderij. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Bouwjaar: 1790
Huize Barkeloo
Vlusch 8
Rijksmonument nummer: 39962
Voormailg weeshuis. Monumentaal bakstenen gebouw met verdieping en schilddak. In het midden van de gepleisterde voorgevel een steen met opschrift en 1743. Dakkapel met fronton. Tegelschouw. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 1743
Noorderhoofdstraat 26 Koopmanshuis
Rijksmonument nummer 39955
Huis voorzien van een ingezwenkt voorschot, met rijke bekroning in Lodewijk XVI-stijl, zijkrullen en guirlande. Bakstenen pui. Voordeur met diamantkop-panelen en snijraam in een omlijsting met pilasters en snijwerk. XIXa. Twee binnenportieken, een met halfzuilen. Voorkamer met marmeren schoorsteenmantel. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Noorderhoofdstraat 45
Rijksmonument nummer: 39950
Grotendeels houten huis in L-vorm. Aan de straatzijde een puntgevel met uitgeschulpte windveren boven een bakstenen pui. Deur met kussenpanelen en diamantkopversieringen en snijraam. (Bron: HGC & Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw
Noorderhoofdstraat 77
Rijksmonument nummer: 39951
Houten huis onder een met de straat parallel gelegen zadeldak. In het deurkalf het bouwjaar 1702. Deur zelf XIX. Dakkapel met fronton. Links op zij een afhuiving. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 1702
Zuiderhoofdstraat 93
Rijksmonument nummer: 39964
Grotendeels houten huis, XVIII, waarvan het zadeldak wordt afgesloten door een houten topgevel met uitgeschulpte windveren. Bakstenen pui. (Bron: HGC & Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 17e eeuw
Zuiderhoofdstraat 115
Rijksmonument nummer: 39965
Houten huis met bakstenen gepleisterde voorgevel onder een met de straat parallel gelegen zadeldak, dat links een afhuiving vormt boven de terugliggende ingang en een overhoeks venster. In het midden een dakkapel rijk versierd met snijwerk in Lodewijk XVI-stijl met in het timpaan een reliëfvoorstelling van de papierhandel. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 17e eeuw.
Noorderhoofdstraat 92
Rijksmonument nummer: 39958
Huize Inverdan
Houten huis door een langgerekte vleugel verbonden met een vierkant tuinhuisje. Inwendig een tegelschouw. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Bouwjaar: 18e eeuw
Noorderhoofdstraat 79
Rijksmonument nummer: 39952
Houten huis met aan de straat een puntgevel met zijpilasters. Links boven de (verplaatste) ingangsomlijsting een gesloten balustrade met pilasters. XIX A. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: eerste kwart 18e eeuw
Hervormde kerk
Krommeniedijk 182
Rijksmonument nummer: 39970
Hervormde Kerk. Eenbeukig gebouw, 1755, met gevels in Vingboonstrant (maar aan de oostzijde met rococo-details) een houten toren op de façade, twee uitgebouwde portalen, alsmede een aanbouw. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 1755
Noorderhoofdstraat 140
Rijksmonument nummer: 39960
Houten huis, aan de straatzijde voorzien van een puntgevel met zijpilasters. Links op zij een uitbouw, aan de voorzijde voorzien van een “doorgebogen” lijst tussen pilasters. Ingang met oreillons. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw.
Noorderhoofdstraat 37
Rijksmonument nummer: 39949
Grotendeels houten huis met zadeldak parallel aan straat. Ingang met bovenlicht tussen pilasters. Het gesneden fries tussen de pilasterkapitelen met emblemen van de koopvaardij. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 1725
Noorderhoofdstraat 85
Rijksmonument nummer: 39953
Houten huis met puntgevel. XIXa. Ingang met snijraam. Rechts een tuinpoortje, waarvan de posten bolvormige bekroningen hebben. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: eerste kwart 18e eeuw
Oud Katholieke Kerk en Pastorie
Noorderhoofdstraat 131
1561 AS Krommenie
Rijksmonument nummer: 39954
De pastorie heeft een houten voorschot met rijke versiering in Lodewijk XVI-stijl boven een in 1939/40 verhoogde bakstenen onderpui. In de pastorie nog bewaard ruimten, die oorspronkelijk de functie hadden van melkkelder en opkamer.(Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Bouwjaar: 1612
Raadhuis
Zuiderhoofdstraat 151
Rijksmonument nummer: 39967
Raadhuis, in 1706 gebouwd, in 1911 naar het zuiden vergroot. Bakstenen gebouw met verdieping en schilddak. Lijstgevel met lisenen, het oude gedeelte met middenpartij, die eindigt in een klokgevel festoenafdekkingen en een gebogen fronton. Banderolles met 1706 en het wapen van Krommenie en gevelsteen met opschrift. Plafond in de raadzaal met opschrift en 1706. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 1706
Burgermeestershuis
Zuiderhoofdstraat 70
Rijksmonument nummer: 39969
Houten herenhuis met verdieping en schilddak. Geprofileerde vensteromlijstingen met sluitstukjes. In het midden dubbele deuren en snijraam in een pilasteromlijsting met gesneden fries. Dakkapel met ingezwenkte zijkanten, een fronton, een rond venster. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Bouwjaar: midden 19e eeuw
Poldermolen
Woudaappad 2
Rijksmonument nummer: 35858
Molen de Woudaap van de polder het Woud. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: 1651
Noorderhoofdstraat 136
Rijksmonument nummer: 39959
Houten huis, waarvan de topgevel aan de straat bekroond wordt door een gesneden makelaar. (Bron: HGC & Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw.
Zuiderhoofdstraat 137
Rijksmonument nummer: 39966
Houten huis in L-vorm met achtergelegen vrijstaand houten pakhuis op rechthoekig grondplan, dat grenst aan het water. Het huis heeft een houten balustrade met pilasters en rozetten en een puntgevel met topguirlande en een ovaal kussenpaneel boven een gewijzigde pui van baksteen. Links opzij uitgeschulpte windveren. (Bron: HGC & Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: midden 17e eeuw.
Krommeniedijk
Rijksmonument nummer: 341971
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Romeinse Tijd. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap. Gedeeltelijke bescherming. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Bouwjaar: Romeinse Tijd
Weversend
Padlaan 1
Gemeentelijk monument
Het pand betreft een voormalig 18e eeuws pakhuis. De familie Kaars werd in 1772 eigenaar van het pand
“Weversend” en het pand diende als garenpakhuis. Samen met de houten villa “Het Blauwe End” is het de
enige tastbare herinnering aan de rolrederij die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Krommenie. Krommenie had in de 18e eeuw grote bekendheid op het gebied van zeildoeknijverheid. Bouwjaar ca. 1770
Noordervaartdijk 26-27
Schoorsteen bij stoomgemaal polder ’t Woud (later ledervetfabriek ‘de Rapide´)
Gemeentelijk Monument
Het voormalige stoomgemaal is een wit gepleisterd neoclassicistisch pand uit 1877 (vergroot 1900). Aan de achterzijde staat een gemetselde schoorsteen. Het elektrische gemaal Noordervaartdijk 20 werd rond 1920 gebouwd bij de Noordersluis, een in 1633 als verbinding tot de Nauernasche Vaart aangelegde schutsluis (gerestaureerd 1940).
Spinderspad 2-4
Gemeentelijk Monument
Dit in oorsprong dubbele woonhuis is gelegen aan de zuidzijde van het Spinderspad en werd omstreeks 1850 gebouwd. Spinderspad nr. 4 is als woning ingericht en nr. 2 als boekbinderij/restauratieatelier. De binderij heeft een goedjaarsend als uitbreiding. Enkele jaren geleden is het pand volledig gerestaureerd.Het Spinderspad wordt al in de 17e eeuw vermeld. De naamgeving houdt waarschijnlijk verband met de spinnerijwerkzaamheden die werden uitgevoerd door de bewoners aan het pad. In 1698 kwam een van de huizen aan het pad in bezit van (spinner) Maarten Spinder. Bouwjaar: ca. 1850
Spinderspad 6-8
Gemeentelijk Monument
Het pand is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een in traditionele Zaanse houtbouw opgetrokken, eenvoudig 19e eeuws woonhuis, waarvan het oorspronkelijk karakter goed behouden is gebleven.In stedenbouwkundig opzicht heeft het object een ensemblewaarde met de panden Spinderspad 2 en 4. Deze panden vormen de enig overgebleven authentieke bebouwing aan het Spinderspad, dat behoort tot een der oudste paden van Krommenie en waarvan de padstructuur behouden is gebleven.In cultuurhistorisch opzicht is het geheel van belang als een oud buurtschapje in het centrum van Krommenie. Bouwjaar: ca. 1850
Hoeve de Witte Klaver
Uitweg 3
1562 GB Krommenie
Gemeentelijk Monument
De boerderij staat aan de Uitweg. Dit is een dijk met dijksloot die de verbinding vormt tussen Krommenie en Krommeniedijk. De Uitweg gaf “weg uit” Krommenie en Krommeniedijk. De dijk is mogelijk laat-middeleeuws en vormt met Vlietsend, de Zuider- en Noorderhoofdstraat en Vlusch de oorspronkelijke as van Krommenie. Deze weg/ dijk maakt deel uit van de oorspronkelijke lintstructuur van de Zaanstreek. Bouwjaar: ca. 1850.
Kerkplein 8
Gemeentelijk Monument
Deze woning staat half vrij direct aan het Kerkplein en is één bouwlaag plus een zadeldak hoog. De noklijn staat haaks op de straat en de kap is bedekt met rode oud Hollandse pannen. Het pand is in 1982 naar een ontwerp van de Stichting Frans Mars gerestaureerd. Het pand zou uit 1630 dateren en daarmee het oudste pand van Krommenie zijn, zelfs van voor de stadsbrand van 1702 aldaar. Het pand is gedemonteerd en iets verplaatst.
Noordervaartdijk 10 fabriekscomplex
Gemeentelijk Monument
Het fabrieksgebouw staat vrij in de zeer onregelmatige bebouwing aan de westzijde van de Noordervaartdijk langs de Nauernasche Vaart.
Het is een zeer langgerekt pand van twee bouwlagen met een nagenoeg plat dak, dat in oost-westelijke richting op het perceel staat, waardoor feitelijk de zijgevel op de Noordervaartdijk is georiënteerd. Oorspronkelijk werd het pand aan de oost- en zuidzijde omzoomd door sloten. Bouwjaar: 1897
Krommeniedijk 6
Gemeentelijk Monument
De vrijstaande stolp staat aan de noordelijke zijde van de Krommeniedijk met doorzichten naar het open achterland.De bakstenen boerderij heeft een rechthoekige plattegrond. De voorgevel is witgepleisterd en de overige gevels zijn witgeschilderd, staan op een donkere plint en hebben sierankers. Het pand is één bouwlaag hoog en bezit een met Oud-Hollandse pannen gedekt piramidedak.
Bouwjaar: ca. 1862
Krommeniedijk 106-108
Gemeentelijk Monument
De vrijstaande stolp staat aan de noordzijde van de dijk en heeft doorzichten naar het open achterland. De bakstenen boerderij staat op een rechthoekige plattegrond heeft één bouwlaag en een met Oud-Hollandse pannen gedekt piramidedak. Centraal in het dakvlak van de voorgevel is een dakkapel geplaatst. In het dakvlak van de rechter zijgevel zijn dakramen te zien. Het pand heeft rondom een plint en de gevels worden beëindigd door een geprofileerde goot op klossen.
Bouwjaar: ca. 1875.
Krommeniedijk 188
Gemeentelijk Monument
Het huis is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde haaks op de Krommeniedijk staat. Het bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een zadeldak, dat is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. Bouwjaar: ca. 18e eeuw
Krommeniedijk 190
Gemeentelijk Monument
Dit woonhuis staat vrij op de hoek langs de Krommeniedijk en werd in 1875 gebouwd als pastorie van de Nederduits Hervormde gemeente te Krommeniedijk. Rechts naast de voordeur is een gedenksteen aangebracht met de tekst: ‘ De eerste steen / van dit gebouw / is gelegd door / Jan Bak J.z J r. 4 mei 1875 / in het bijzijn der kerkvoogden / F k Koel HZ, JB Slooten / en Jan Bak Jz’.
Bouwjaar: 1875
Krommeniedijk 191
Gemeentelijk Monument
Het vrijstaande pand staat aan de westkant van de dijk en staat op een rechthoekige plattegrond. De stolp heeft één bouwlaag onder een piramidedak gedekt met Oud-Hollandse pannen. De kap is geheel gesloten op twee dakramen in het dakvlak van de linker zijgevel na. De bakstenen voorgevel staat op een plint en heeft speklagen. De gevel wordt beëindigd door een kroonlijst. Het midden van de gevel bestaat uit een topgevel onder een zadeldak geplaatst. De windveren en makelaar zijn in chaletstijl uitgevoerd.
Bouwjaar: ca. 1911
Krommeniedijk 192
Gemeentelijk Monument
De stolp heeft nog het gesloten dakvlak behouden. Ook de geslotenheid van de gevels van het stalgedeelte is behouden gebleven en daarmee heeft de stolp architectuurhistorische waarde. Het houten stalgedeelte is nog aanwezig. Van de buitenzijde is duidelijk herkenbaar wat het woonhuisgedeelte en wat het stalgedeelte van de boerderij is. Dit zorgt er, samen met de hoofdvorm, voor dat het pand nog goed herkenbaar is als agrarisch object. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als tastbaar overblijfsel van het agrarisch verleden van Krommeniedijk. Ook is de stolp een zeer streekeigen boerderijtype.
Bouwjaar: ca. 1850
Zuiderhoofdstraat 123
Gemeentelijk Monument
Het houten henneppakhuis is van architectuurhistorische waarde vanwege de ouderdom, de detaillering, vanwege de bijzondere houtconstructie en het materiaalgebruik.Het pakhuis is van sociaal-historische waarde als element uit de industriële geschiedenis van de Zaanstreek.
Dit geheel houten henneppakhuis is gelegen aan de westzijde van de Zuiderhoofdstraat, achter nummer 123, en loopt door tot aan het water. Het pakhuis werd in het derde kwart van de negentiende eeuw gebouwd.
Bouwjaar: ca. 1875
Vlietsend 22-24
Gemeentelijk Monument
De schoorsteen heeft architectuurhistorische waarden als goed voorbeeld van functionele bouwkunde met zijn sobere vormgeving. Het is een beeld van de industrialisatie in Nederland en specifiek de Zaanstreek. De schoorsteen is een ontwerp van architect Clim Meijer (Krommenie 1912)
Bouwjaar ca. 1946
Krommeniedijk 189
Provinciaal monument
Doorvaartbeschoeiing tussen Noorderham en Krommenie. Nevenbatterij van fort Krommeniedijk, onderdeel van de stelling van Amsterdam
Pakhuis De Grijze Olifant
Aan de Durgsloot achter het pand Zuiderhoofdstraat 137
Provinciale Monumenten:
Doorvaartbeschoeiing tussen Noorderham en Krommenie ‘ | Krommeniedijk bij 189 | Krommenie | NH/WN556 | |||
Stelling van Amsterdam: Gietijzeren koker bij de Krommeniedijk | Krommeniedijk t.o. 168 | Krommenie | NH/WN557 | |||
Stelling van Amsterdam: Nevenbatterij van fort Krommeniedijk | Bij Krommeniedijk 189 | Krommenie | NH/WN558 | |||
Stelling van Amsterdam: Grenspalen nabij Nauernasche Vaart | Taandijk | Krommenie | 52° 28′ 27″ NB, 4° 48′ 10″ OL | NH/WN559 |