Terug naar artikelen
De Zesstedenloop
door Cees Brinkman
Tegenwoordig kent men het ”rondje Krommeniedijk”. Uit de hele omgeving komen daarvoor de hard- en trimlopers om de snelste tijd te lopen, resp. hun konditie op peil te houden. Wie nu denkt dat dit evenement het eerste stratenloopgebeuren in Krommenie is, komt bedrogen uit.
Reeds eind jaren twintig van de vorige eeuw was er in de Zaanstreek een jaarlijks terugkerende happening op atletiek gebied nl. de ”Zesstedenloop”. Iets waarvan onderstaande foto getuigt.
We laten hierover de in Krommenie geboren (1920) maar in Wormerveer woonachtige Meg Kok aan het woord: “Ik kan me nog goed herinneren, we woonden in de Wilhelminastraat, toen op een mooie zondagmiddag, het zal 1929 geweest zijn, het dorp volstroomde met mensen om naar een hardloopwedstrijd te kijken.
In Assendelft bij huize Assemburg gestart, liep men naar Krommenie, ging rechtsaf de Padlaan in en zo verder ”binnendoor” (kon niet anders want de Provincialeweg was er nog niet!) naar Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan om tenslotte ergens in Zaandam te finishen, de totale afstand zal ongeveer 15 km geweest zijn.
De meeste deelnemers waren indertijd afkomstig uit de Zaanstreek, maar de snelsten kwamen meestal uit Amsterdam. Ik herinner me nog namen als Wim Bakker van AVAC dat later AAC heette, Jaap Meijer van De Volewijckers en ene Punt van De Meteoor. Deze snelle mensen waren lid van een echte atletiekvereniging, iets dat wij in de Zaanstreek (nog) niet kenden.
Bekende Krommenieërs als Schuitemaker en Mijndert Mulder kwamen voort uit de reeds lang bestaande gymnastiekvereniging Lycurgus-Hygiëa . Tijdens de wedstrijd droegen zij een zwarte broek, een groen shirt met daarop in rood en wit het wapen van Krommenie. Ook uit Wormerveer kwamen enkele bekende hardlopers als Hein Bruijn en Gerrit Duits; zij waren lid van de voetbalvereniging WFC.
Een ”vette” prijs werd eens gewonnen door Klaas Hart, een bekend Krommenieër. Hij werd laatste in de wedstrijd en kreeg een vetlederen medaille. Wellicht mede door het succes van de Zesstedenloop werd in 1934 in Wormerveer de A.V. Zaanland opgericht en in 1938 heb ik samen met de eerder genoemde Klaas Hart en Pietje de Jong de nu nog steeds bloeiende vereniging A.V. Lycurgus opgericht.”
Aldus het relaas van Meg Kok.
Op mijn vraag of de heer Kok bij een volgende gelegenheid eens iets over de begin jaren van A.V. Lycurgus zou willen vertellen, antwoordde hij zeer positief. Wellicht komen we hem binnenkort weer tegen in de Kroniek!
Nieuwsgierig gemaakt door de enthousiaste verhalen van Meg Kok is de redaktie van uw Kroniek zelf ook eens in de geschiedenis van dit evenement gedoken. Via dagbladen uit die tijd zijn we er achter gekomen dat de eerste Zesstedenloop gehouden is in 1929. Een laatste uitslag vonden wij in het dagblad De Zaanlander van maandag 1 oktober 1934. In totaal zijn er dus zes afleveringen van deze wedstrijd geweest. Het evenement werd georganiseerd door de Zaanse Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer (Z.V.V.V.) en stond niet alleen open voor hardlopers; ook voor snelwandelaars was er iets te winnen.
Verder lezend in die oude Zaanlanders kwamen we nog meer Krommenieër namen tegen zoals :
J. van Harlingen, de eerdergenoemde Mijndert Mulder en de voor de atletiekunie uitkomende G. Tromp. Een mooie prijs werd eens gewonnen door P. Schuitemaker van A.V.L, Krommenie. De prijs in de vorm van een armbandhorloge werd beschikbaar gesteld en overhandigd door miss Holland, ene mej. Koopman uit de Karsseboom in Zaandam.
Alhoewel er in die tijd nog niet zo veel auto’s op de weg waren, verbaasde ons het volgende berichtje in de krant van 26 september 1932 toch wel: “De belangstelling van het publiek schijnt telkenjare grooter te worden. Te Assendelft en in de Zuiderhoofdstraat krijgt de drukte zelfs bedenkelijke afmetingen. In hoofdzaak wordt een vlot verloop op deze smalle wegen bemoeilijkt wegens de vele auto’s en fietsers die telkenjare in grooter getale de athleten volgen. Gisteren ging het nog precies doch 5 auto’s meer er tusschen en de zaak loopt spaak.”
Overigens stelde de firma Reijne uit Krommenie ten behoeve van de organisatie ook een auto beschikbaar.
Zuiderhoofdstraat hoek Padlaan 1932
Dit artikel is verschenen in Kroniek 34, 2004.