Het vaandel van Krommenie is gerestaureerd door Textielrestauratie Saskia Rijsdijk, Haarlem en weer in mooie staat. Er wordt ook wel gesproken van banier.
Een vaandel kent een eeuwenoude traditie die al ver voor het vlaggengebruik voorkwam. Vrijwel alle dorpen en steden bezaten een vaandel, zo ook Krommenie. Het vaandel was het symbool van de schutterij.
Het Krommenieër vaandel is vierkant met 3 gelijke banen: rood, geel, blauw. In de bovenste baan is een wit vierkant (aan de hangzijde) waarin de vier klimmende leeuwen van het wapen van Krommenie. Om en om in rood en zwart. Aan de drie andere zijden is het vaandel afgewerkt met franjes in de kleuren rood, geel en blauw.
Vroeger werden vaandels aan een lans gehangen, zodat de vaandeldrager toch gewapend was. Het HGC heeft gekozen voor een mooie stok.
Waarom de kleuren rood, geel en blauw? Daar er geen nationale dienstplicht was, had ieder dorp of stad een klein legertje. Bij gevaar werd dat opgeroepen en hoorde het bij een legereenheid. Krommenie behoorde bij de legereenheid van gewest Holland. Holland had de kleuren rood-geel-blauw. Ter onderscheiding werd het dorps- of stadswapen er in verwerkt.
Na het invoeren van de dienstplichtwet in 1898 kwam hier een einde aan. Het vaandel van Krommenie is gelukkig bewaard gebleven en valt te bewonderen in de Smuigerzaal van Barkeloo.
Dit artikel is verschenen in Kroniek 47, 2007.